piatok 19. júla 2013

My interview at Marks and Spencer

Podelím sa s vami o moju skúsenosť na pohovore v Marks and Spencer v Bratislave na pozíciu Visual merchandiser. Už dlhšie ma láka pracovať s módou a táto pozícia v sebe skrýva naozaj perfektné kreatívne vyžitie. Teda aspoň v niektorých predajniach, ako som sa dozvedela. V M&S je to len 10 %, čo je na môj vkus naozaj málo.

Hneď po tom ako mi zavolali, že mám prísť na pohovor, som začala rozmýšľať nad tým, čo si oblečiem. :D Je o predsa len kreatívna pozícia, chcelo by to niečo iné. Začala som preto hľadať inšpiráciu na internete. Veľa som toho nenašla, tak som začala zbierať informácie o firme. Hovorila som si, že ich aspoň ohúrim svojimi vedomosťami a tvorivým potenciálom. Ako si tak behám po ich stránke, napadlo ma, že asi najvhodnejšie bude niečo elegantné, ženské a pritom jednoduché, v čom sa budem môcť pohybovať. Nakoniec som teda zvolila elegantnú bielu košeľu (Stradivarius) a čierne polodlhé nohavice, ktoré mám presne pre takéto príležitosti. Sandálky som volila pohodlné a bez opätku.

Takto pohovorovo oblečená som sa v tom najväčšom teple o 13, vybrala na miesto činu :) Fakt zážitok. Dorazila som tam chvíľu pred začiatkom a porozhliadla sa po predajni. Oproti tomu, čo mala firma na stránke (britskej aj slovenskej), sa to diametrálne líšilo. Nebudem ďalej rozvádzať.

Naozaj ma zaujalo ich ekologické zmýšľanie a program na ďalších 128 rokov. Veľmi pekný nápad a človek by chcel hneď pracovať pre takú peknú myšlienku. Vlastne som sa ani nespýtala, či z toho niečo dodržiavajú aj na Slovensku. Škoda, naozaj by ma to zaujímalo. Jediné známky som našla v kaviarni a v obchode s potravinami, ale v samotnej predajni som ich nevidela. Veľa iných obchodov sa tým dokonca chváli, keď si všimnete tak v kabínkach majú rôzne texty o tom ako šetria prostredie, nevykorisťujú ľudí a pod. Ale je to naozaj pravda? To asi vedia len tí, čo tam pracujú.


Bol to hromadný pohovor, čo znamená, že sa tam skúša viacero ľudí naraz. Prvou úlohou bolo do 45 min pripraviť 4 outfity (2x casual, 2x elegant pre mužov a ženy). Nič zložité hovorila som si a ani nebolo. Chvíľku mi trvalo, kým som sa v takej veľkej predajni zorientovala, ale dalo sa to. Problém bol však s výberom oblečenia a doplnkov. Chýbalo mi tam strašne veľa vecí. Nakoniec som sa vynašla a niečo pozliepala. 

Potom nasledovala prezentácia a malý dotazník, ktorý obsahoval otázky ohľadne predajne a visual merchandisingu. Po tom ako som ho po 5 min vyplnila, som čakala ďalších 40, kým sa ku mne dostali. Už som si začala myslieť, že na mňa zabudli. Bolo to dosť únavné čakanie. Nakoniec sa dostavili a nasledoval pohovor, plus sa preberali otázky z dotazníku, preklad z angličtiny a otrasná vetička: "My sa vám ozveme". :D

Tak to bola moja skúsenosť, obsahovo sa veľmi nelíšila od toho, čo som zažila pred rokom na pohovore v H&M, ale tam to trvalo 3 hodiny a bolo to oveľa náročnejšie. O tom vám poviem až niekedy inokedy :).


1 komentár:

  1. Ahojda, precetla jsem si tvuj clanek o pohovoru v
    M & S a chtela jsem se zeptat jake otazky tam byly? Zitra mam pohovor na tu stejnou pozici v M & S. Diky moc, M.

    OdpovedaťOdstrániť