utorok 2. júla 2013

Tribal jam-session v čajovni My a mama

V sobotu som bola na jednej veľmi podarenej jam-session. Pre nezasvätených je to stretnutie hudobníkov alebo tanečníkov, ktorí si spoločne zahrajú, zaimprovizujú a naviažu nové kontakty. Čo nikdy nie je na škodu :D.

Táto jam-session sa konala v čajovni My a mama a zorganizovala ju tanečná skupina Rustiqua, ktorá sa venuje hlavne tribal a tribal fusion brušným tancom. 
Orientálna atmosféra tohto večera bola veľmi príjemná. Už pri vstupe ste mali pocit, že ste sa preniesli niekam do Orientu. Privítala ma zvláštna zmes ľudí, poobliekaných do pohodlných zvrškov, hodujúci na čajových daroch z Ďalekého východu. Bafkali fajky a debatovali s najbližšími a okolo nich pobehovali tanečnice oblečené v krásnych farbách. Posadila som sa preto a kochala.
Po chvíľke sa začal ten pravý zážitok. Hudobníci si posadali k nástrojom, začali hrať a tanečnice sa začali pohupovať v rytme tónov. Najprv pomaly a zmyselne, lákajúc diváka k tancu a potom rýchlejšie a nakoniec prirýchlo, až sa vám z toho zatočila hlava. 
Divák mohol obdivovať nie len ich tanec, ktorý ako samé hovoria je zmesou tradičných folklórnych tanečných prvkoch Indie, Strednej Ázie, Blízkeho Východu, Arábie a Španielska, ale aj prekrásne kostými. 
 Záber na časť hudobníkov :D
Vráťme sa späť k tanečniciam :). Ich kostými ma vždy fascinovali. Vychádzajú z  rôznych kultúr a pôsobia naozaj ako z inej doby. Dozvedela som sa, že každý tribe- kmeň má svoj charakteristický štýl a rovnako aj každá tanečnica má kostým prispôsobený svojmu vkusu. Objavujú sa však rovnaké prvky ako široké nohavice- pantalony, jedna až dve sukne, šatky, brmbolce, podprsenka choly a indické topy.
Tribal tanečnica Vierka (na fotografií v strede) mi prezradila odkiaľ pochádzajú jednotlivé kusy ich odevu. Je to naozaj zaujímavá zmeska autentického oblečenia z Indie, Stredného a Blízkeho východu. 
Pestrofarebné sukne pochádzajú z indickej oblasti Jaipur, gombíky na podprsenkách sú turkménske, rovnako aj náramky sú turkménske a indické a časť ďalších šperkov pochádza od čínskeho etnika Miao (na fotografií dole).
(šperky nakupujú cez ebay, v ethno shopoch, ale aj priamo v Indii)
Pestrofarebné vestičky sú však slovenské. Pochádzajú z Detvy a nazývajú sa busliak. Tanečnice si ich, buď samé vyšívajú alebo kupujú od ľudových umelcov. A nakoniec si všimnite pestrofarebné kvety vo vlasoch a na čele indické vindy, ktorými tanečnice krásne dotvorili celok. Vierka mi prezradila, že príprava na vystúpenie im trvá asi hodinu, ale vymýšľanie a vyrábanie odevov viac. Ukázala mi svoj opasok, ktorý si sama vyrobila.
Opýtala som sa, či ju jej kostým inšpiruje aj v obliekaní na bežný deň. Zasmiala sa a prezradila, že ju to naozaj inšpiruje k odvážnejším prvkom outfitu, má pocit väčšej ženskosti a sebavedomia.
A nakoniec ešte jedna fotografia tribal fusion tanečnice. Kostým je opäť trošku iný. Tribal fusion totiž vychádza tribalu, ale aj moderného tanca :)

(ospravedňujem sa za kvalitu fotografií, ešte nezvládam fotografovanie v tme:))

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára